Double Bill: Gender Bending in de Hong Kong Cinema
Zaterdag 22:00 - kleine zaal


Programma: Asian Expressions: Gender Bending in HK cinema
Als double bill met de documentaire Yang + Yin: Gender in the Chinese Cinema, wordt een klassieker getoond uit de jaren negentig: een spectaculaire martial arts film waarbij er provocerend met genderidentiteit wordt gespeeld. Vechtkunstenaar par excellence Jet Li neemt het op tegen Brigitte Lin in de rol die zij in talloze Hongkong films speelde: de rol van de transseksuele vechter.

Het verhaal: het mythische China van de 17de eeuw. De vileine Invincible Asia is in het bezit gekomen van bovennatuurlijke krachten en probeert met bloedvergieten het keizerrijk omver te gooien. Om over die krachten te kunnen beschikken heeft hij zijn mannelijkheid op moeten geven waardoor hij in een vrouw verandert. Tegen alle verwachtingen in lijkt hij/zij zich goed thuis te voelen in zijn/haar nieuwe gender als vrouw.
Het verhaal draait om Magische Boeken die de bezitter ongekende macht zouden moeten geven. Het plot is echter van ondergeschikt belang in deze soms bloederige film. De film blinkt uit door de glansrol van Brigitte Lin als Asia, de choreografie van de vechtscènes, en de special effects. Het is dan ook een product uit de stal van producer Tsui Hark, de George Lucas van de Hong Kong cinema.

In de documentaire Yang & Yin: Gender in Chinese Cinema, die ook draait tijdens dit festival, komt producent Tsui Hark uitgebreid aan bod over zijn keuze voor Brigitte Lin in de rol van een transvrouw.