ENGLISH VERSION

Het Nederlands Transgender Filmfestival (NTGF) wordt gehouden van 3 t/m 7 oktober 2001 in cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Dit festival biedt vijf dagen filmvertoningen van nieuwe films maar ook cult-klassiekers. Het festival staat in het teken van Asian Expressions, een programma waarin de representatie van transgenders in het Verre Oosten centraal staat. In dit programma o.a. de documentaire Yang + Yin: Gender in Chinese Cinema, de verfilming van Banana Yoshimoto's bestseller Kitchen, de Japanse cultklassieker Summer Vacation: 1999 en de experimentele SF porno I.K.U.
Verder biedt het festival speciale verzamelprogramma's over FTM's (female-to-male transgenders), een filmprogramma over Interseksualiteit en het programma T-Shorts, een verzameling experimentele, poëtische en humoristische korte films.

Naast het filmprogramma biedt het festival lezingen van gerenommeerde sprekers uit het buitenland zoals de interseks-activiste Cheryl Chase en de transgender-activiste en academica Susan Stryker. In de Festivalsalon zullen discussies plaats vinden met filmmakers en gasten. Het definitief programma van het Nederlands Transgender Filmfestival is vanaf nu beschikbaar via de website.

Het NTGF is een productie van Stichting T-Image i.s.m. Cinema De Balie.

Voor meer informatie: email: ntgf@cs.com

 
Programma update

Chase komt toch naar Nederland
Eerder deze week was er sprake dat Cheryl Chase niet naar Nederland zou komen vanwege de Amerikaanse situatie.
Inmiddels heeft de interseks-activiste van ISNA bevestigd dat ze wel een lezing komt geven in Amsterdam.
----------------------------------
Programmawijziging

In tegenstelling tot wat in een eerder persbericht werd vermeld zal de film Hedwig and the Angry Inch niet tijdens het NTGF worden vertoond.
----------------------------------
Openingsfilm Southern Comfort
Het NTGF opent het festival met de Nederlandse première van de documentaire Southern Comfort van Kate Davis (VS, 2001). Deze op het Sundance Filmfestival 2001 bekroonde film geeft een aangrijpend, humaan beeld van een ten dode opgeschreven vrouw-naar-man trans in zijn strijd tegen de onmenselijke medische praktijk in de V.S.
----------------------------------
Nederlandse premières
Het NTGF is blij met een aantal Nederlandse premières, waaronder de lang verwachte documentaire A Boy Named Sue van Julie Wyman, het visueel spektakel I.K.U. van Shu Lea Cheang, de boekverfilming van Kitchen en de verrassende op Samoa gesitueerde documentaire Paradise Bent.
----------------------------------
Lezingen
Over interseksualiteit is er behalve binnen de medische wereld, erg weinig over bekend. Interseksuelen zijn mensen die, volgens dezelfde medische vertogen, geboren zijn met een stoornis in hun geslachtsdifferentiatie, en die vaak vanaf jongs af aan medische ingrepen hebben moeten ondergaan. Rond deze groep mensen hangt er een grote taboe en schaamte. Cheryl Chase, de oprichter van Intersex Society of North America (ISNA), zal op zondag 7 oktober om 16.00 uur voor het eerst in Nederland een lezing geven over interseksualiteit en de politieke activiteiten van ISNA die gericht zijn tegen die barrière van geheimhouding, taboe en schaamte. Cheryl Chase zal na haar lezing bijgestaan worden door regisseur en fotograaf Del LaGrace Volcano. Zij zullen met het publiek discussiëren over hun films die te zien zijn in het Interseks Filmprogramma. Reserveer tijdig!

Transgender-activiste Susan Stryker zal op donderdag 4 oktober om 20.00 uur een lezing houden over het opbouwen van een transgendergemeenschap, en zij zal samen met haar co-regisseur Victor Silverman toelichting geven over haar work-in-progress film over de ontstaansgeschiedenis van transactivisme in San Francisco, de film " Looking For Compton's".

De archivist van het International Transgender Film & Video Festival in Londen zal op vrijdag 5 oktober om 20.00 uur het publiek inwijden in de fascinerende wereld van drag queen contests, aan de hand van zeldzame beeldmaterialen daterend vanaf de jaren zestig tot nu.
----------------------------------
Sluitingsfilm: Surprisefilm!
Het NTGF gaat als sluitingsfilm op zondag 7 oktober om 20.00 uur de 'sneak preview' vertonen van een grote filmhit uit Zuidoost Azië. Het is een hilarische sportfilm met een tolerante boodschap. Reserveer tijdig!
----------------------------------
Publieksfavorieten!
Op zondag 7 oktober zijn twee publieksfavorieten gepland. Dit zijn herhalingen van films die bij de eerste vertoning door de grote belangstelling snel uitverkocht raakten. Let op de aankondigingen tijdens het festival en op de website!
----------------------------------
Foto's van Wilma van de Hel in De Balie
Tijdens de festivaldagen zijn foto's te zien van fotografe Wilma van der Hel in het Cultureel Centrum De Balie.
----------------------------------