Welkom op de derde editie van het festival!

Van 18 tot en met 22 mei staat de Balie in Amsterdam weer volledig in het teken van genderdiversiteit en genderoverschrijdingen met de derde editie van het Nederlands Transgender Filmfestival. NTGF 2005 betekent vijf dagen lang filmvertoningen met veel Nederlandse premières, lezingen, paneldiscussies, en spoken word en drag king performances. Tijdens het festival is ook een fototentoonstelling te zien van Planet Gender.

Het festival staat in het teken van Reclaiming our History waar plaats wordt gemaakt voor zelfbewuste stemmen, die opklinken uit de transgendergemeenschap. Het festival opent met de film Transamerica van Duncan Tucker met in de hoofdrollen Felicity Huffman (Desperate Housewives) en de upcoming acteur Kevin Zegers. Andere premières uit het hoofdprogramma zijn The Heart is Deceitful above all Things naar de semi-autobiografie van transgender cultschrijver J.T. Leroy en de melancholieke Taiwanese film Splendid Float van Zero Chou. Klik hier voor het volledige programma.

In het programma-onderdeel TransCanadian is er aandacht voor de jonge genderqueer beweging die seksualiteit en genderidentiteit op de helling zet en zal er een spetterend optreden van Canadese verhalenverteller en woordkunstenaar Ivan E. Coyote plaats vinden. Het vermakelijke Drag Kings on Tour is de slotfilm van het festival.

Welke gevolgen gendersegregatie in topsport kan hebben voor atleten laat het programma-onderdeel Trans 'n' Sports zien , met de aangrijpende film 100% Woman over de Canadese nationale kampioene moutainbiker Michelle Dumaresq en het confronterende Erik(A) over de voormalige wereldkampioen ski afdalen Erika Schinegger.

Het Sound of Transformation programma biedt muzikale beelden van talenten als de singer-songwriter Simon de Voil in Funny Kinda Guy en Venus van All the Pretty Horses in Venus of Mars.

In Mapping our history staat transgender geschiedschrijving centraal. De Canadese academica Viviane Namaste geeft een lezing over de geschiedenis van transgender artiesten in Quebec vanaf de jaren vijftig. In de Salon is een fototentoonstelling te zien van Planet Gender. NTGF toont de voorpremière van Screaming Queens van de historica Susan Stryker over de onstaansgeschiedenis van de homo- en transgenderbeweging in San Fransisco.

Het festival kent opnieuw een aantal verzamelprogramma’s: het experimentele kortefilmprogramma T-Shorts #3 en in het verzamelprogramma The Man in Us gaan butchvrouwen en transmannen in gesprek met elkaar over wat mannelijkheid doet met hun genderbeleving. Ook deze editie is er een speciaal voor jongeren samengesteld onderdeel, It’s not in a Game! met aansluitend een interactief programma.

Het Nederlands Transgender Filmfestival is een productie van Stichting T-Image in samenwerking met Cinema de Balie.

23-01-06

Transgenderprogramma op R Eject festival 2006 in Rotterdam

Het NTGF verzorgt op het R Eject festival in Rotterdam (26 januari t/m 4 februari) een transgenderrprogramma. Op vrijdag 27 januari om 21.30 worden vertoond de komische documentaire Drag Kings on Tour en de korte films Drive Thru en Paszta Cowboy . Op dinsdag 31 januari en vrijdag 3 februari om 21.45 uur wordt de indrukwekkende documentaire La Persona de Leo N. van Alberto Vendemmiati vertoond. Locatie: het voormalige warenhuis Termeulen op de Binnenwegplein in Rotterdam (t.o. Media Markt).

21-11-05

Volgend filmfestival in 2007

De volgende editie van het Nederlands Transgender Filmfestival zal plaatsvinden in mei 2007. Rond oktober 2006 kunnen filmmakers hun film- en videoproducties indienen voor het NTGF 2007. Bezoek onze website voor updates.

01-06-05

Transamerica is door de festivalbezoekers uitgeroepen tot de beste film van het festival. 100% Woman over de mountain biker kampioene Michelle Dumaresq kreeg de meeste vermelding in de categorie documentaire. De korte film die meest genoemd wordt door bezoekers is de Zweedse animatiefilm Bikini.