P E R S B E R I C H T

archief
juli
september

Amsterdam, 10 september 2001

Nederlands Transgender Filmfestival
3 - 7 Oktober 2001
Cultureel Centrum De Balie, Amsterdam

Van 3 t/m 7 oktober presenteren Stichting T-Image en Cinema de Balie het Nederlands Transgender Filmfestival (NTGF). Dit vijfdaagse evenement biedt films en lezingen die het doorbreken van de klassieke tweedeling man-vrouw als onderwerp hebben. Het festival wil de complexe transgender onderwerpen van een genuanceerde context voorzien. Het programma bestaat uit films en video's die zowel informatief als artistiek van een degelijk kwaliteit zijn. Er zijn daarnaast discussies met filmmakers en lezingen van gerenommeerde sprekers uit het buitenland en een foto-expositie van het werk van Wilma van der Hel.

Openingsfilm
Het NTGF opent het festival met de Nederlandse première van Southern Comfort van Kate Davis, winnaar van de Juryprijs voor de Beste Documentaire op het Sundance Film Festival 2001. Het is een aangrijpend en humaan portret van Robert Eads, bij wie kanker aan de eierstokken is geconstateerd maar die vanwege zijn succesvolle transformatie van vrouw naar man door de Amerikaanse medici voor behandeling werd geweigerd.

Nederlandse Premières
Het NTGF is blij behalve de openingsfilm ook andere films voor het eerst aan het Nederlandse publiek te kunnen presenteren. Dit zijn onder meer de documentaire A Boy Named Sue waarin het zeven jaar durende transformatieproces van Sue naar Theo door regisseuse Julie Wyman met liefde is vastgelegd; het visueel verbluffende Sci-Fi-porno spektakel I.K.U. van nieuwe media kunstenares Shu Lea Cheang; de verfilming van Banana Yoshimoto's bestseller Kitchen en de verrassende documentaire Paradise Bent over de belangrijke sociale rol van als meisjes opgevoede jongens op Samoa.

Zuidoost Azië centraal
Het festival staat in het teken van Asian Expressions, een programma van films waarin de representatie van transgenders in het Verre Oosten centraal staat. Naast eerder genoemde producties worden hierin vertoond de documentaire Yang + Yin: Gender in Chinese Cinema, van Stanley Kwan, de hypnotiserende Japanse SF cultklassieker Summer Vacation: 1999 en de vermakelijke Saturday Night Fever pastiche uit Singapore Forever Fever.


Speciale verzamelprogramma's over FTM's en Interseksualiteit
Het NTGF wil twee bijzondere onderwerpen onder de aandacht brengen in speciale programma's: de representatie van FTM's (vrouw-naar-man transseksuelen) en Interseksualiteit. Beide onderwerpen zijn doorgaans onderbelicht in de media, in tegenstelling tot de vaak sensatiezoekende representaties van man-naar-vrouw transseksuelen. Het FTM-programma bestaat uit een selectie innemende korte films over levens van vrouw-naar-man-transen.

Met het Intersex Programma besteedt het festival vooreerst aandacht aan het onderwerp interseksualiteit. Over dit onderwerp bestaat tot op heden veel misverstanden en is slechts bekend binnen de medisch praktijk. Interseksuelen zijn mensen die vaak van jong af medische behandelingen hebben moeten ondergaan vanwege hun zogenaamde ambigue geslachtskenmerken. Om interseksualiteit hangt een grote taboe en schaamte. Het festival toont een programma met aangrijpende films gemaakt door interseksuelen over de taboes rond dit onderwerp en pleit voor meer openheid en rechtvaardigheid.

Het derde verzamelprogramma T-Shorts biedt een selectie korte films variërend van experimentele beeldpoëzie, komische toespelingen, tot het ontroerende en grappige No Dumb Questions, waarin drie jonge kinderen de kijkers met hun kinderlijke wijsheid inlichten over het transformatieproces van hun geliefde oom/tante. Deze film was winnaar van de Publieksprijs voor de Beste Korte Film op het San Francisco International Lesbian & Gay Film Festival 2001.

Lezingen van Cheryl Chase en Susan Stryker
Aansluitend op het Intersex filmprogramma zal Cheryl Chase, de oprichter van Intersex Society of North America (ISNA), verzorgt op zondag 7 oktober om 16.00 uur voor de eerste keer in Nederland een lezing over de activiteiten van ISNA.
ISNA werd in 2000 door The International Gay & Lesbian Human Rights Commission bekroond met de Human Rights Award voor hun activiteiten voor mensenrechten van interseksuelen in de Verenigde Staten. ISNA doet baanbrekend werk in de strijd tegen taboes rondom interseksualiteit en probeert door goede voorlichting de discutabele medische interventies op jonge kinderen met kenmerken van interseksualiteit te beïnvloeden (zie de website van ISNA: www.isna.org).
Regisseur en fotograaf Del LaGrace Volcano, lid van ISNA, zal eveneens aanwezig zijn bij de lezing van Cheryl Chase om toelichting te geven op zijn film Intersex Journey. In deze film volgt de regisseur zijn nicht in een confrontatie met medici en familieleden die de interseksualiteit van de vrouw tot haar volwassenheid hebben verzwegen, met alle gevolgen van dien.

Transgender-activiste Susan Stryker zal op donderdag 4 oktober om 20.00 uur een lezing geven over 'het opbouwen van een transgendergemeenschap in San Francisco'. Susan Stryker is directeur van de Gay Lesbian Bisexual Transgender Historical Society of North America in San Francisco. Zij is historica, auteur, redacteur en publiciste van The Transgender Issue (Journal of Lesbian & Gay Studies) en Gay by the Bay: A History of Queer Culture in San Francisco Bay Area. Samen met co-regisseur Victor Silverman zal ze toelichting geven op haar work-in-progress over de ontstaansgeschiedenis van transactivisme in San Francisco, de film Looking For Compton's.

Het NTGF wordt gesubsidieerd door het Ministerie van OC & W, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuurfonds en Stichting Thuiskopie.

Stichting T-Image is een non-profit organisatie die zich ten doel stelt de beeldvorming rond transgender-onderwerpen te bevorderen door middel van culturele evenementen.