Summer Vacation: 1999
Donderdag 22:00 - kleine zaal
Vrijdag 20:00 - grote zaal


production notes

Regie
Shusuke Kaneko

Japan 1988
90 min
Speelfilm 35 mm
Japans gesproken
Engels ondertiteld


Programma: Asian Expressions: Cult Classic
Deze in 1988 geproduceerde science fiction film is een hypnotiserend verhaal waarin drie jongens hun zomervakantie doorbrengen in een jongensinternaat, ongestoord door leraren en de buitenwereld. De tijdloosheid van de zomervakantie werd echter ruw verstoord door de zelfmoord van één van hen vanwege een onbeantwoord liefde, en de komst van een nieuweling die sprekend lijkt op de dode.

Wanneer de andere jongens enigszins over de schok van zijn dood heen zijn gebeurt er iets onverwachts. Er arriveert een mysterieuze jongen die sprekend op Yu lijkt. De mooie Kazuhiko, die eerder Yu had afgewezen, is aanvankelijk verward door de gelijkenis, maar gaat zich steeds meer tot de nieuwe jongen aangetrokken voelen.
Summer Vacation: 1999 is gebaseerd op een Shojó Manga, een zeer populair genre beeldverhaal in Japan, speciaal bedoeld voor meisjes. Een veelvuldig voorkomend thema van deze strips is de liefde tussen bishònen (letterlijk: mooie jongens). Vanaf 1970 ontstond zelfs een hele serie homo-erotisch getinte beeldverhalen die zich afspeelden in westerse jongensinternaten.
Een typisch gegeven van de verhalen is, dat het leven van de hoofdpersonen zich in een geïdealiseerde wereld, onafhankelijk van verstikkende dagelijkse plichten afspeelt. Een bijzonderheid van de film is nog dat de jongensrollen gespeeld worden door actrices.